Siirry sisältöön

Oppimisvaikeuden tunnistaminen

Kuntoutussäätiön Oppimisvaikeuksien tunnistuslistassa on 22 kysymystä. 
Kysymykset liittyvät lukivaikeuteen tai yleisemmin oppimisvaikeuksiin. Kysymyslista on suuntaa-antava ja sen tarkoituksena on helpottaa lukivaikeuden tunnistamista.
Vastaa kysymyksiin: Oppimisvaikeuksien tunnistuslista

Miten hakeutua luki- tai matematiikkatesteihin?

Jos olet opiskelija, ota yhteyttä ensisijaisesti oppilaitoksesi erityisopettajaan, psykologiin tai terveydenhoitajaan.

Jos olet työterveydenhuollon piirissä, ota yhteyttä ensisijaisesti työterveyslääkäriisi.

Jos et pääse luki- tai matematiikkatesteihin yllämainituilla tavoilla, varaa aika ensisijaisesti paikkakuntasi terveyskeskukseen.

Jos käytät yksityisiä lääkäripalveluja, niin voit tiedustella, onko heidän kauttaan mahdollista suorittaa luki- tai matematiikkatesti.

Jos mikään näistä ei onnistu, ota yhteyttä lukitestaajiin. Löydät Lukitestaaja-listasta eri puolilla Suomea toimivat lukitestaajat. He ovat sekä oppimisvaikeustutkimuksien että -testien tekijöitä, koska kaikilta alueilta ei löydy pelkästään testejä suorittavia henkilöitä. Päivitämme listaa säännöllisesti.

Mikäli olet työtön tai muutoin tuen piirissä, ole yhteydessä Kelaan, sosiaalitoimeen tai TE-toimistoon kysyäksesi mahdollisuutta luki- tai matematiikkatestien kustannusten helpottamiseen.

Myös henkilövakuutus voi auttaa kustannusten helpottamisessa.

KUKA VOI SUORITTAA LUKI- TAI MATEMATIIKKATESTEJÄ?

Neuropsykologit, psykologit, erityisopettajat ja puheterapeutit suorittavat oppimisvaikeuksien testejä ja tutkimuksia. Pelkkä testi ei ole aina mahdollinen, jos henkilön työnkuvaan kuuluu tehdä myös neurologinen tutkimus.

VINKIT:

  • Jos neurologisen tutkimuksen hinta on asiakkaalle liian kallis, niin saattaa tulla edullisemmaksi matkustaa lähimpään maakuntaan, josta löytyy pelkästään testejä suorittava henkilö.
  • Jos alueella ei ole tutkimuksia tai testejä suorittavia henkilöitä, niin silloin täytyy matkustaa lähimpään maakuntaan, mistä sellainen löytyy. Päivitämme listaa sitä mukaa, kun saamme lisää yhteystietoja.
  • Jos haluat testistä virallisen lausunnon, kerro siitä testauksesta sopimisen yhteydessä. Lausuntoa ei välttämättä saa automaattisesti, jos sitä ei pyydä. Lausunnon tekeminen testin lisäksi voi lisätä hintaa. 
  • Jotkut laskuttavat suoraan testistä ja lausunnosta yhdessä. Jos haluat pelkän testin, muista mainita siitä, niin hinta saattaa pienentyä.
  • Jos tarvitset lausunnon tiettyyn päivämäärään mennessä, muista mainita siitä testauksesta sopimisen yhteydessä.
  • Kerro testaajalle, mihin tarkoitukseen tarvitset testin ja mahdollisen lausunnon. Esim. YTL-lautakuntaa varten lausunto täytyy olla kirjoitettuna tietylle YTL:n lomakkeelle.

MITÄ EROA ON LUKISEULALLA JA LUKITESTILLÄ?

Lukiseula on ryhmässä tehtävä testi. Se ei sisällä kaikkia varsinaisen lukitestin osioita. Siitä saa kuitenkin suuntaa-antavan tiedon lukemisen ja kirjoittamisen taidoista. Lukiseula kartoittaa lukihäiriön mahdollisuutta ja siitä saa palautetta, mutta siitä ei saa virallista lausuntoa.

Lukitesti on yksilöllinen ja virallinen oppimisvaikeuden laajuutta kartoittava testi. Testi voi auttaa ymmärtämään omaa oppimista ja oppimisvaikeuksia, ja sen jälkeen on mahdollista saada lukiohjausta tai hakeutua kuntoutukseen.

Lukitestistä voi halutessaan saada virallisen lukilausunnon, ja siihen voi kuulua myös suosituksia tukitoimista ja erityisjärjestelyistä esimerkiksi opiskelussa tai työssä. Lukilausunnon hankkiminen on tarpeellista yleensä ylioppilaskokeita tai autokoulua varten, koska lukivaikeuden todistamisesta saa lisäaikaa kokeen suorittamiseen. Siitä voi saada myös helpotusta opiskelun tai työelämän haasteisiin. 

Lääketieteellisen diagnoosin lukihäiriöstä voi antaa vain lääkäri, mutta diagnoosin tarve riippuu tilanteesta. Yleensä virallinen lukilausunto riittää tukitoimien järjestämiseksi.