Siirry sisältöön

Unettomia öitä ennen aamuvuoroja

Minun rytmini -sarjassa haastateltavat kertovat,
kuinka heidän arkensa asettuu yhteiskunnan vaatimaan rytmiin.

Turvallisuusalalla töitä tekevä Alex Asche on iltavuoroissa parhaimmillaan. Iltavuororytmissä hän nukkuu aamuisin pitkään – eikä häntä saisi enää kovin helposti tekemään aamuvuoroja.

Aamuvuororytmissä Alex nukkuu yöllä korkeintaan muutaman tunnin ennen työvuoroaan. Työpäivän jälkeen hän nukkuu heti uudelleen, jos siihen on mahdollisuus. Yöunista tulee tällöin kaksiosaiset ja olo on aina vähän väsynyt.

Jos aamuvuoroon on mentävä kuudeksi, on todennäköistä, ettei Alex pysty nukkumaan ennen työvuoroa yöllä ollenkaan. Ilman riittävää yöunta töissä on vaikeaa. Työt eivät suju, eikä hän pysty keskittymään.

”Töissä on tullu joskus palautetta siitä, että työntekoon pitäis keskittyä vähän paremmin”, Alex toteaa.

”Teen enimmäkseen iltavuoroja”

Alex toteaa, että mikäli hän ei saa nukuttua tarpeeksi, ei työnteko luonnistu kovin hyvin.

”En voi tehdä töitä terveyteni kustannuksella. Saan epilepsiakohtauksia, jos en nuku riittävästi.”

Vartijan ja järjestyksenvalvojan työtehtävissä Alex on myös vastuussa muista ihmisistä. Hän saattaa työvuorojen aikana esimerkiksi joutua auttamaan sairauskohtauksen saanutta henkilöä.

”Onneks voin vaikuttaa työvuorojen ajankohtiin! Teen enimmäkseen iltavuoroja.”

”Mukava ryhmänohjaaja auttoi opinnoissa”

Alex on opiskellut turvallisuusalan perustutkintoa normaalissa koulurytmissä kahdeksasta neljään. Kouluaamuina olisi pitänyt herätä jo kuudelta, mutta hän myöhästyi koulusta useamman kerran viikossa.

”Meillä oli mukava ryhmänohjaaja, joka yritti auttaa mua suorittamaan koulun loppuun. Hän myös puolusti sitä, että mun pitää saada opiskella mahdollisimman pitkälti omassa luontaisessa rytmissäni. Mulle ei esimerkiksi järjestetty koskaan näyttökokeita ennen puoltapäivää.”

Alexille olisi helpointa, jos koulu alkaisi aikaisintaan kymmeneltä, mieluummin myöhemmin. Koulupäivän venyminen iltaan ei häntä haittaisi.

”Opettajat lopettivat motkottamisen”

Ammatillisen peruskoulutuksen alussa koulussa oli sellainen sääntö, että yhden myöhästyessä kaikki joutuivat juoksemaan koulua ympäri säällä kuin säällä. Tästä käytännöstä kuitenkin luovuttiin melko nopeasti, kun opettajat huomasivat, että Alex sai tästä ylimääräisen tauon aamuihinsa. Hän nimittäin käveli rauhallisesti, kun muut juoksivat koulun ympäri.

”Jotkut opet ilmoitti ensin, että jos oon jatkuvasti myöhässä, mun ei tartte tulla ollenkaan tunneille. Näille tunneille en sitten mennyt. Lopulta nämäkin opettajat lopettivat kuitenkin myöhästymisistä motkottamisen.”

”Oma hyvinvointi tulee ensin”

Alex sanoo, ettei hän ole ollut helppo oppilas. Hän ei sopeudu aina normeihin, vaikka pyrkiikin aina tekemään parhaansa. Jos se ei riitä muille eikä sitä arvosteta, niin hän ei jaksa yrittää.

”Mä en lähe poistumaan omalta mukavuusalueelta ja toimimaan omaa hyvinvointia vastaan siksi, että muilla olis parempi mieli. Oma hyvinvointi tulee ensin!” Alex kiteyttää.

Arjen ja päivärytmin hallinnassa Alexia on auttanut eniten parisuhde, jossa toinen auttaa hänen omien rajojensa sisällä. Parisuhteesta saa apua arkeen, kun molemmat joustavat arkirytmissä puolitiehen.

”Parasta rentoutumista kaverin kanssa”

Arjen kuormituksesta Alex rentoutuu parhaiten menemällä hyvän kaverin luokse kylään. Kaverin kanssa istutaan sohvalla ja ollaan aivan hiljaa, samalla televisiota katsoen. Se on paras tapa nollata kaikki muu.

Televisio on lähinnä taustameteliä, jonka ääressä voi vaan olla ja rentoutua turvallisessa ympäristössä. Välillä kaverukset katsovat leffaa tai musiikkivideoita, joskus he ovat katsoneet kolme tuntia videoita erilaisista meemeistä.

”Tärkeintä on, että saa olla vaan.”

”Taiteesta kukaan ei sano, mikä siinä on väärin”

Alex harrastaa eri taiteenlajeja, sillä taiteesta ei voi kukaan sanoa mikä on oikein tai väärin tai mikä on taidetta ja mikä ei.

Alex maalaa, piirtää, valokuvaa tai tekee tatuointeja. Aiheet vaihtelevat laajasti.

”Yleensä teen sitä, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen. Joskus se on abstraktia, joskus maisemia tai muotokuvia.”

Alex Asche on haastateltavan taiteilijanimi.

Teksti: Maria Tuomialho