Siirry sisältöön

BLOGI: Supervoimana selkokirjat

Supervoimana selkokirjat

Mikä avuksi, kun lukeminen on vaikeaa ja mieluista luettavaa ei löydy millään? Apuun rientävät selkokirjasankarit!

Selkokeskuksen kampanjassa selkokirjasankareiden supervoima on innostaa selkokieltä tarvitsevia lapsia ja nuoria lukemaan. Sankarit järjestävät virtuaalisia kouluvierailuita ja lähettävät videoterveisiä, joilla he vinkkaavat hyviä selkokirjoja.

Selkokirjasankarit puhuvat lukemisesta ja tekevät selkokirjoja tunnetummiksi. Selkokirjojen avulla voi löytää lukemisen ilon.

Selkokirjojen sankarit

Mukana kampanjassa on esimerkiksi kirjailijoita ja muita julkisuuden henkilöitä sekä henkilöitä, jotka ovat muokanneet kirjoja selkokielelle. Selkokirjasankarin viitan ovat ottaneet harteilleen muun muassa kirjailijat J.S. MeresmaaEnni MustonenTapani BaggeSatu Leiskoja Salla Simukka.

Yksi kampanjaan mukaan lähteneistä sankareista on suosittu somevaikuttaja ja tubettaja Miklueli Mike Bäck. Bäck on puhunut löytämästään lukuinnosta jo aiemmin esimerkiksi Lukuliikkeen tilaisuuksissa. Selkokirjojen sankarit -kampanjan YouTube-videolla Bäck kannustaa lapsia ja nuoria tarttumaan kirjoihin:

– Mun mielestä paras tapa lähteä lukemaan on valita kirja, joka kiinnostaa sua kaikista eniten ja josta sä olisit eniten innoissasi. Sen ei tarvitse olla kauhean pitkä – yhdet parhaimmista lukemistani kirjoista ovat olleet tosi lyhyitä.Ja jos lukeminen ei vaan kiinnosta tai se on sulle tosi vaikeaa, niin ihan huikea paikka aloittaa on selkokieliset kirjat.

Superia luettavaa

Kirjoihin tarttuminen voi olla vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuksien, kehitysvamman, heikon suomen kielen taidon tai motivaation puutteen takia. Jos yleiskielisten kirjojen lukeminen ei onnistu, selkokirjat ovat hyvä vaihtoehto. Selkokirjat on kirjoitettu selkokielellä, joka on helpommaksi muokattua suomen kieltä. Selkokirjoja on kahdenlaisia: suoraan selkokielellä kirjoitettuja ja yleiskielisestä kirjasta selkokirjaksi muokattuja.

Selkokirjasankarit suosittelevat hyviä selkokirjoja kampanjan videoilla YouTubessa, virtuaalisilla kouluvierailuilla ja kampanjaa varten kootulla vinkkilistalla. Mukana sankareiden vinkeissä on uusia kirjoja, klassikoita, fantasiaa, jännitystä, huumoria ja kauhua.

Selkokirjasankarit raivaavat lukemisen esteitä lukijoiden tieltä tarjoamalla sopivan tasoista luettavaa. He myös herättelevät uinuvaa lukuintoa ja kukistavat lukujumeja. Selkokirjat ovat superia luettavaa!

Kirjoittaja: Ella Airaksinen, suunnittelija / selkokirjatyöryhmän sihteeri, Selkokeskus

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *