
Kokemustiedolla tärkeä osa Apteekin lääkeneuvolapalvelujen saavutettavuuden kehittämistyössä
Apteekin lääkeneuvolapalvelua kehitettäessä on alkumetreiltä alkaen hyödynnetty kokemustietoa saavutettavamman ja mahdollisimman sujuvan palvelun tuottamiseksi. Erilaisten oppijoiden liiton kokemustoiminnan kehittäjä Maria Tuomialho on hyödyntänyt omaa kokemustietoaan lääkeneuvolan kehittämishankkeessa.
Apteekin lääkeneuvola – uusi matalan kynnyksen palvelu
Keväällä 2023 seitsemän apteekkia Pirkanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Satakunnasta käynnistivät Apteekin lääkeneuvolapalvelun kehittämisprojektin. Suomen Apteekkariliiton ajatuksena on käynnistää lääkeneuvolapalvelut lähitulevaisuudessa koko maassa. Apteekin lääkeneuvolat täydentävät nykyisiä apteekki- ja terveydenhuoltopalveluita.
Lääkeneuvolan vastaanottopalvelua pilotoidaan Suomessa Satakunnan alueella kuudessa apteekissa, kahden kuukauden ajan huhtikuusta 2025 alkaen. Yksi raumalaisen Paroalhon apteekin lääkeneuvolan pilottikokeilun asiakkaista on astman kanssa elämässään tasapainoileva Erilaisten oppijoiden liiton kokemustoiminnan kehittäjä Maria Tuomialho.
Marialle tarjoutui tilaisuus viedä kokemustietoa lääkeneuvolapalvelujen kehittämisprojektiin lähes hankkeen alusta saakka toukokuusta 2023 lähtien. “Silloin tuli mahdollisuus viedä omaa kokemustietoa lääkeneuvolan kehittämishankkeeseen osallistumalla ammattilaisten ja hengitystiesairauksia kokevien kanssa keskustelutilaisuuteen lääkeneuvolan kehittämisestä.” Keskustelussa kartoitettiin, millaista tukea asiakkaat tarvitsisivat omaan lääkehoitoonsa ja miten palvelut pitäisi järjestää, jotta ne ovat mahdollisimman saavutettavat.
Esteettömyys ja asiakaslähtöisyys Apteekin lääkeneuvolan kehittämisen kulmakivinä
Astmapotilaan kohtaamisen lisäksi Maria pyrki viemään kokemustietoa aistiesteettömistä palveluista ja siitä, miten tärkeää olisi päästä avun piiriin mahdollisimman helposti. “Esimerkiksi osalle ihmisistä, joilla on oppimisvaikeus, voi ihan jo lääkäriajan varaus olla paljon haastavampaa kuin tuttuun apteekkiin poikkeaminen. Parasta olisi, jos tutusta apteekista voitaisiin lähettää tarvittaessa asiakas eteenpäin.”
Paroalhon apteekin apteekkari Maarit Tarvainen toteaa, että asiakastapaamisissa Maria korosti asiakkaiden erityistarpeiden huomioinnin välttämättömyyttä. On tärkeää, että tietoa annetaan tarvittaessa eri muodoissa ja että apteekista löytyy rauhallinen tila asiakkaan palvelemiseksi.
Tarvainen lisää, että lääkeneuvolapalvelu on nimenomaan rakennettu asiakaslähtöisesti kyselyjen ja haastattelujen kautta. Maria on kokenut, että asiakkaita on kuunneltu hankkeessa. “Mielestäni tässä lääkeneuvolan kehittämisprojektissa on tosi hyvin osallistettu ammattilaisten lisäksi ne henkilöt, joilla on asioista omaa kokemuspohjaa. Se on tosi tärkeää, jotta palvelut saavuttavat asiakkaat mahdollisimman helposti ja oikealla tavalla.”
Asiakas kohdataan saavutettavasti
“Apteekin lääkeneuvolapalvelun erityinen näkökulma on se, että kysymyksessä on matalan kynnyksen palvelu. Apteekkiin on helppo tulla, ja uskomme, että tällaiselle palvelulle on kysyntää hyvinvointialueiden painiessa omien haasteidensa kanssa. Esimerkiksi resurssit pitkäaikaissairaiden säännölliseen seurantaan ovat riittämättömät”, kertoo Tarvainen.
Pilottikäynnin kokemus oli Marian mukaan hyvä. “Pilottikäynnillä käytiin läpi mm. lääkitys, lääkkeenottotekniikat sekä astman tämänhetkistä hoitotasapainoa. Osan ohjeista pystyi katsomaan havainnollistavalta videolta, josta oli paljon helpompi hahmottaa ja sisäistää asia, kuin papereista lukemalla tai pelkästään kuultuna. Käynnillä oli myös aina mahdollista se, että paperille kirjoitetut tekstit luettiin minulle tarvittaessa ääneen. Tällöin edes oma lukivaikeus ei ollut tiedon sisäistämisen hidasteena”, Maria kertoo.
Tarvainen korostaa sitä, että heidän apteekissansa ohjeiden antaminen eri muodoissa on normaali toimintatapa ja asiakkaan tarpeet huomioidaan. Henkilökunta on myös nopeasti omaksunut sen, että ohjeita annetaan eri muodoissa: kirjallisena, videona, tekstitettynä ruudulla, demojen avulla ja tarvittaessa siirrytään rauhallisempaa reseptiloosiin sivulle tai apteekkarin huoneeseen. Nyt kun Apteekin lääkeneuvolapalvelua pilotoidaan vastaanottona, ovat nämä toimintatavat tulleet entistä tärkeämmiksi. Palvelu on luonteeltaan syväluotaavampaa ja yksilöllisempää kuin aiempi reseptin toimitus ja lääkkeen käyttöohjeistus.
– Palvelun kehittämistyössä mukana Suomen apteekkariliitto.
– Apteekin lääkeneuvolapalvelun kehittämistyö on toteutettu osana:
* Porin Asema-apteekin proviisori Eija Granforsin apteekkifarmasian erikoistumisopintoihin liittyvää projektityötä, jossa selvitetään asiakkaiden tarpeet ja toiveet palvelulle. * Harjavallan apteekin erikoisproviisori Sanna Räntilän tekeillä olevaa väitöskirjatyötä.