Näin osallistut Lukikuukauden teematapahtumiin
Lukiviikkoa eli kansainvälistä dysleksiaviikkoa vietetään 2.–8.10.2023 (vko 40) teemalla Erilaisen oppijan työ sujuvaksi.
Lukipäivä eli kansainvälinen dysleksiapäivä on 8.10.
Lukikuukausi on lokakuu.
ILMOITTAUDU PÄÄTAPAHTUMAAMME ALLVAR-WEBINAARIIN TÄÄLLÄ
Lukiviikko, -päivä ja -kuukausi lisäävät tietoa ja ymmärrystä lukivaikeudesta. Teematapahtumia Suomessa koordinoi Erilaisten oppijoiden liitto ry, joka toteuttaa ne yhdessä jäsenyhdistystensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Järjestöt, yhteisöt, vaikuttajat, yritykset, kirjastot, oppilaitokset ja muut toimijat voivat osallistua niin Lukiviikkoon (Dyslexia Awareness Week) kuin muihinkin teematapahtumiin nostamalla esille lukivaikeuteen liittyviä aiheita omissa viestintäkanavissaan ja sosiaalisessa mediassa sekä järjestämällä erilaisia lukiteemaisia tapahtumia tai tempauksia. Voitte myös vapaasti hyödyntää materiaaleja, joita jaamme käyttöön.
Lukiviikko on myös Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPAn organisoima Osaaminen näkyviin -viikko.
Teematapahtumia eri puolilla maata
Kerrothan lokakuun lukiteemaisesta tapahtumastasi, niin lisäämme sen listalle!
ERILAISTEN OPPIJOIDEN LIITTO JA OPINTOKESKUS SIVIS JÄRJESTÄVÄT:
To 5.10. Perinteinen Allvar-webinaari 5.10.2023 klo 14–17. Teemana on Erilaisen oppijan työ sujuvaksi, ja ohjelmassa käsitellään monipuolisesti erilaisten oppijoiden tukemista työelämässä.
HELSINGIN SEUDUN ERILAISET OPPIJAT HERO JÄRJESTÄÄ:
Ma 2.10. Lukineuvontaa Tikkurilan kirjastossa
Ti 3.10. HEROn neuvontapuhelin päivystää klo 15–17 numerossa 050 4060 580
Ti 3.10. Vapaaehtoistyön koulutus: Oppimisvaikeudet
Ke 4.10. Zoom-oppimiskahvila klo 17–17.45: Miten teen muistiinpanoja?
Ke 4.10. Infotilaisuus Kannelmäen kirjastossa klo 17.30–18.30: Oppimisvaikeudet – vaikeuksien kautta voittoon. Yhteistyö Helsingin työväenopiston kanssa.
To 5.10. HEROn neuvontapuhelin päivystää klo 15–17 numerossa 050 4060 580
JATKUVAN OPPIMISEN JA TYÖLLISYYDEN PALVELUKESKUS JOTPA JÄRJESTÄÄ:
Ti 3.10. Osaamiskahvit IPI Kulmakuppilassa Helsingissä klo 10-15. Ohjelmassa improvisaatioteatteriesityksiä, osaamisen huomaamisen harjoitteita ja kakkukahvit. Myös Mian ohjauksen nojatuolinurkkauksessa, matalan kynnyksen myönteisessä ohjaushetkessä, on vielä tilaa.
To 5.10. Julkaisutilaisuus: Jokaisen osaaminen näkyviin – Aikuisten oppimisvaikeudet, kouluttautuminen ja työelämä.
Pe 6.10. Julkaisutilaisuus: Korkeasti koulutetut koulutustaan vastaamattomissa tehtävissä – Kansainvälisten työntekijöiden kokemuksia jatkuvasta oppimisesta.
KUNTOUTUSSÄÄTIÖN OPPIMISEN TUEN KESKUS JÄRJESTÄÄ:
Ma 2.10. Neuropsykologin maksuton puhelinneuvonta klo 15–15.45 numerossa 044 7813109.
Voit kysyä oppimisvaikeuksista ja saada ohjausta esimerkiksi työn sujuvoittamiseen. Puhelinneuvonnassa päivystää neuropsykologi Johanna Nukari.
Ke 4.10. Psykologin maksuton chat-neuvonta klo 14.30–16 osoitteessa www.oppimisvaikeus.fi
Voit kysyä oppimisvaikeuksista ja saada ohjausta esimerkiksi työn sujuvoittamiseen. Chatissa päivystää psykologi Minna Parkkila. Myös ammattilaisille.
Ke 4.10. Maksuton webinaari: Oppimisvaikeudet työelämässä – Miten huomioida omia tai toisen oppimisen haasteita? klo 14.30–16, Teams. Webinaarissa käsitellään oppimisvaikeuksia työelämässä eri näkökulmista. Millaista tukea niihin voi saada, minkälaisia järjestelyitä työpaikalla voi tehdä? Kannattaako oppimisvaikeudet ottaa puheeksi työhaastattelussa? Tapahtuman järjestää Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus. Lue lisää ja ilmoittaudu 2.10. mennessä.
LOHJALLA KAUPUNGINKIRJASTO JÄRJESTÄÄ
La 7.10. Sivujen salat – lukemisen apuvälinepäivä. Klo 10 alustuksia Lapselle lukemisen tärkeydestä. Klo 11.30 teemana lukiongelmat ja lukemisen apuvälineet, mukana Erilaisten oppijoiden liiton erityisasiantuntija Pasi Sarsama sekä kokemusasiantuntija Tuomo Laine. Vapaa pääsy! Lue tarkempi ohjelma täältä.
OULUSSA KAUPUNGINKIRJASTO JÄRJESTÄÄ:
Ma 9.10. Erilaisten oppijoiden liiton ja kirjaston pop up -tapahtuman kauppakeskus Valkeassa.
SEINÄJOELLA KAUPUNGINKIRJASTO JÄRJESTÄÄ:
Pe 6.10. Lukiviikon tapahtuman teemalla Lukivoimaa klo 12–19. Voit tutustua lukemisen eri tapoihin, kuten selkokirjoihin, lukemista helpottaviin sovelluksiin ja Celia-kirjastoon. Pääset myös testaamaan erilaisia oppimisen ja keskittymisen apuvälineitä.
VAASASSA DATERO RY JÄRJESTÄÄ:
Ke 4.10. klo 14–17 pop-up tapahtuman Vaasan kaupunginkirjaston aulassa.
To 5.10. klo 15–18 pop-up tapahtuman Vaasan kaupunginkirjaston aulassa
Sosiaalisessa mediassa voit kertoa osallistumisestasi. Käytäthän siellä tunnisteita #lukiviikko2023 ja #lukivoima
Kun tägäät @erilaistenoppijoidenliitto , saat näkyvyyttä kanavillamme!

Suomessa teemana on Erilaisen oppijan työ sujuvaksi
Lukiviikko lisää työnantajien ja työntekijöiden tietoisuutta ja ymmärrystä lukivaikeuden haasteista ja mahdollisuuksista sekä oppimisvaikeuksien huomioimisesta osana työyhteisön moninaisuutta.
Haluamme nostaa teemaviikon aikana keskiöön lukivaikeuden hyväksymisen ja oikeanlaiset kohtaamiset työyhteisöissä sekä ne keinot ja välineet, joita erilaisten oppijoiden tukemiseen on tarjolla. Näitä ratkaisuja tunnetaan kuitenkin vielä liian huonosti.
Lukivaikeus on yleisin kapea-alaisista oppimisvaikeuksista
Lukivaikeus on yleisin kapea-alaisista oppimisvaikeuksista. Se on perinnöllinen ja synnynnäinen keskushermoston toiminnan poikkeavuudesta johtuva vaikeus. Lukivaikeuden aiheuttamaa esim. lukuhitautta voi kompensoida erilaisilla oppimisen menetelmillä, työskentelytavoilla ja oppimisen tuen välineillä. Lukivaikeus on henkilön ominaisuus, mikä ei poistu kokonaan ja vaikuttaa vaihtelevasti henkilön tapaan toimia eri tilanteissa.
Lukivaikeus voidaan diagnosoida missä iässä tahansa. Työikäisissä aikuisissa on paljon diagnosoimattomia henkilöitä, jotka ovat oppineet itsenäisesti, ilman ohjausta, kompensoimaan lukivaikeuttaan.
Lukivaikeus on arviolta jopa 5–10 %:lla aikuisista. Tästä ei työpaikoilla kuitenkaan ole riittävästi tietoa, lukivaikeutta ei tunnisteta, ja tuen tarve jää usein työnantajalta sekä työterveyden ja työhyvinvoinnin asiantuntijoilta huomaamatta.
Osaaminen näkyviin yhteistyöllä!
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa organisoi viikolla 40 Osaaminen näkyviin -teemaviikon. Myös Erilaisten oppijoiden liitto on siinä mukana Lukiviikon tapahtumillaan.
Osaaminen näkyviin -viikko auttaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi sekä nostaa aihetta julkiseen keskusteluun yhdessä erilaisten yhteisöjen kanssa. Teemaviikko korostaa kaikissa piilevää osaamispotentiaalia, joka voidaan ottaa käyttöön, kun osaaminen tunnistetaan.