Siirry sisältöön

Lähde liikkeelle lukemisen strategioista

Lukemista ja luetun ymmärtämistä tukee erilaisten lukemisstrategioiden käyttäminen. Ei ole yhdentekevää, miten tekstiä lukee, mistä kohti aloittaa ja mihin lopettaa lukemisen.

Lukemisen strategioita on monia ja niiden käyttämistä pitää harjoitella ennen kuin niitä oppii hyödyntämään itselle parhaiten soveltuvalla tavalla. Valitse lukemisstrategia sen mukaan, miksi olet lukemassa tekstiä ja millaisesta tekstistä on kyse. Oppikirjojen lukeminen ja kysymyksiin vastauksien etsiminen vaativat erilaisen lähestymistavan kuin kaunokirjallisuuden lukeminen.

Lataa tästä lukemisstrategia, jota voi soveltaa monessa eri yhteydessä. Voit hyödyntää sitä esimerkiksi tenttikirjojen, raporttien, selvitysten, monistenippujen tai perehtymisohjeiden lukemisessa.

Tekstien kuuntelemisen mahdollisuuksia

Tekstin saa kuunneltavaan muotoon niin tietokoneella, puhelimella ja tablet-laitteella. Monissa laitteissa se on sisäänrakennettuna ominaisuus, joka ei tarvitse erillisiä ohjemia tai sovelluksia. Riippuen laitteesta ja sen päivitysversiosta, ominaisuuden voi löytää esimerkiksi näillä käsitteillä: ”teksti puhuttuna”, ”puhu”,”voice over” tai ”lukija”.

Tietokoneella tekstin kuuntelemisen mahdollisuuksia:

  • Office365 syventävä lukuohjelma ja lue ääneen toiminto. Toiminto löytyy lähes kaikista Office365 ohjelmista (Word, Teams, OneNote, Office Lens, Microsoft Edge-selaimessa ja Outlook -sähköpostissa).
  • Google Chrome -selaimeen asennettava Read Aloud -laajennuksen avulla voit kuunnella tekstejä nettisivuilla.
  • Natural reader -online on sivusto, jossa voi kuunnella sinne viedyn tekstin (ilmaisversiossa vain englannnin kielellä!). Natural readerin saa myös Chrome-selaimeen laajennuksena, jolloin voit kuunnella nettisivuja tai vaikka omia kirjoituksia Google Docsissa.

Tutustu tarkempiin ohjeisiin, kuinka saat tekstejä kuunneltavaan muotoon Dateron ÄLYKKÄITÄ VÄLINEITÄ – PAREMPIA TULOKSIA -sivustolta.

Mobiililaitteella tekstin kuunteleminen

Sovelluksia, jotka lukevat ääneen tekstejä ja tunnistavat tekstejä kuvista on paljon. Sovelluksia kutsutaan yleisesti TTS -lyhenteellä, joka tulee sanoista Text To Speech (teksti puheeksi). Voit leikkiä ja testata eri sovelluksia lataamalla sovelluskaupasta haluamasi sovelluksen. Alla on kuitenkin muutamia hyväksi havaittuja ja testattuja sovelluksia, joista on apua tekstien kuuntelemisessa.

  • Office Lens-sovellus, on kameraa käyttävä sovellus, jonka avulla voit kuunnella vaikka kirjan sivun tai monistepaperin. Ota kuva tekstistä sovelluksen avulla -> rajaa teksti -> klikkaa valmis ->valitse syventävä lukuohjelma ja kuuntele teksti.
  • Google Lens (Android) tai Google haku (iOS), on kameraa käyttävä sovellus, jonka avulla voit kuunnella vaikka kirjan sivun tai monistepaperin. Ota kuva tekstistä -> sovellus tunnistaa automaattisesti tekstin -> valitse kuuntele.
  • Natural reader -sovellus, lukee ääneen mm. PDF, Word ja muita tekstitiedostoja, e-kirjoja ja nettisivuja. Sovelluksen ilmaisversiolla voi kuunnella sinne ladattuja tekstitiedostoja. Maksullinen versio tunnistaa mm. tekstejä kuvista eli samalla tavalla kuin yllä mainitut sovellukset.
  • Pratsam reader -sovellus on Celia -äänikirjoille tarkoitettu lukuohjelma. Celia on äänikirjasto henkilöille, joilla on joki lukemiseste. Celia -kirjastosta löydät kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta ja oppikirjallisuutta samoin, kuin perinteisestä kirjastostakin.

Luettavan näkymän muokkaaminen

Lukemista auttaa usein myös se, että lukunäkymä on silmäystävällisempi. Joillekin se tarkoittaa sitä, että tekstin taustaväri on pehmeämpi, fontti ja sen koko on säädettävissä tai kappaleen leveys on normaalia kapeampi. Tekstiä on usein myös helpompi seurata, jos on mahdollista käyttää viivainta, ”lukutikkua” tai nähdä vain olennainen eli teksti. Alla on esitelty mahdollisuuksia lukunäkymän muokkaamiseen, joita voit tehdä konkreettiselle kirjalle tai tietokoneella/mobiililaitteella.

Läpinäkyvä värillinen kalvo, joka muuttaa tekstin kontrastia.
  • Lukukalvot ja -viivaimet ovat värillisiä kalvoja, joiden läpi tekstin ja taustan välinen kontrasti muuttuu pienemmäksi. Tämä helpottaa joidenkin rivillä pysymistä ja tekstin lukemista. Lukuviivainta voi käyttää helposti myös tekstin seuraamiseen. Lukukalvot ja -viivaimet löytyvät helposti verkkokaupastamme.
  • Applen laitteista löytyy asetuksista värisuodattimet, joita säätämällä voi muokata laitteen taustaväriä (toimii siis kuin lukukalvo). Värisuodattimet löydät näin: asetukset ->käyttöapu -> näyttö ja tekstin koko -> värisuodattimet -> klikkaa päälle ja säädä haluamallasi tavalla.
  • Wordissa voi muokata sivun taustaväriä syventävällä lukuohjelmalla. Löydät sen näytä-välilehdeltä -> syventävä lukuohjelma-> sivun väri -> valitse itselle sopiva väri.
  • Google Chrome selaimeen voit ladata Mercury Reader -laajennuksen, joka ”siivoaa” nettisivunäkymää.