Siirry sisältöön

Herättääkö digi tunteita?

Järjestimme perinteisen valtakunnallisen Vanhempaininfo-webinaarin 21.9.2023. Se antoi vinkkejä ja vertaistukea vanhemmille ja muille kiinnostuneille sekä neuvoja siihen, miten lapsen tai nuoren oppimista voi tukea yhdessä hänen kanssaan.

Vanhempaininfo-webinaarin teemana oli Herättääkö digi tunteita? Digivälineiden hyödyt ja haasteet.

Vinkkejä ja vertaistukea vanhemmille

Webinaari antoi erilaisten oppijoiden vanhemmille vinkkejä ja vertaistukea siihen, miten digitaalisuus tukee oppimista ja millainen digivälineiden käyttö on hyödyllistä. Käsittelimme myös digin käyttöön liittyviä haasteita: miten digin käyttö vaikeuttaa tai estää oppimista, miksi digi koukuttaa ja miten hallita digin käyttöä. Lisäksi esillä oli vanhempien rooli ja oma digisuhde sekä se, miten vanhempana voimme tukea nuorta digin käytössä ja ottaa rakentavasti puheeksi digin käytön nuoren kanssa.

Asiantuntijana webinaarissa oli neuropsykologian erikoispsykologi Tuomo Aro. Omat näkökulmansa teemaan toivat toisen asteen opiskelija, kokemuspuhuja Riku Tikkanen sekä erilaisen oppijan vanhemmat Riikka Marttinen ja Maria Tuomialho.

Ohjelman ytimessä digivälineiden rooli oppimisessa

Alueellisia kisastudioita eri puolilla maata

Eri puolilla maata järjestettiin viisi Vanhempaininfon kisastudiota.

Hanko

Hangon erilaiset oppijat ry järjesti Vanhempaininfon kisakatsomon 21.9. klo 17.30–19.30 Hankoniemen yläasteen ja lukion tiloissa, osoitteessa Bromarvinkatu 36, Hanko. 

Joensuu

Joensuun seudun erilaiset oppijat ry JOSE järjesti toimistollaan Vanhempaininfon jälkilöylyt 21.9. klo 17.30–19.30.

Kuopio

Kuopion Perheentalo järjesti kisakatsomon 21.9. alkaen klo 17 osoitteessa Lapinlinnankatu 14. Erityispedagogi ja oppimisvalmentaja Tanja Airaksinen Erilaisten oppijoiden liitosta vastasi infon jälkeen kysymyksiin.

Oulu

Pohjoisen moninaiset oppijat ry eli POMO järjesti oman aluehuoneen Teamsissä heti Vanhempaininfo-webinaarin jälkeen 21.9. klo 19.

Vaasa

Datero järjesti kisastudion avoimien ovien periaatteella 21.9. klo 17.30–19 osoitteessa Kirjastonkatu 14, Vaasa, sisäänkäynti Kirjastonkujalta.

Digi on mukana kaikessa

Digistä on moneksi, ja se on usein välttämätön osa meidän kaikkien arkea. Nuoret käyttävät lukuisia erilaisia digivälineitä niin arjen asiointitilanteissa, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin.

Opinnoissa hyödynnetään digitaalisia oppimisympäristöjä ja -materiaaleja, ja niistä löytyy monia hyödyllisiä oppimista tukevia ominaisuuksia. Oppiminen ei kuitenkaan rajoitu koulujen tarjoamiin välineisiin, vaan myös sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa peleissä opitaan monenlaisia taitoja ja niiden parissa tavataan ystäviä ja vietetään paljon aikaa.  

Hyvä ja paha digi

Parhaimmillaan digivälineet voivat tukea nuoren oppimista, mutta erilaiselle oppijalle ne voivat myös mahdollistaa asioita, jotka ovat liian vaikeita tai eivät muuten onnistuisi. Mutta digivälineiden käyttöön voi liittyä myös ongelmia. Miten keskittyä opiskeluun tietokoneella, kun kesken jäänyt peli tai YouTube-video on vain yhden klikkauksen päässä? Pelien, somen, videoiden tai ystävien kanssa keskustellessa voi kadottaa ajantajun. Sinne on myös helppoa paeta vaikeita asioita, tunteita tai tilanteita.  

Mikä on vanhempien rooli?

Vanhemmat miettivät digin hyödyntämistä monelta kantilta: Miten digiin pitäisi suhtautua? Milloin digistä on hyötyä? Milloin sen käyttöä pitää rajoittaa? Millainen on minun roolini vanhempana itsenäistyvän nuoren digin käytössä? Miten keskustella rakentavasti nuoren kanssa digivälineiden käytöstä? Muun muassa näihin kysymyksiin paneuduimme vuoden 2023 Vanhempaininfossa.

Lisätiedot Vanhempaininfosta 2023

Soita tai laita viestiä verkostokoordinaattorillemme Heli Turjalle:
heli.turja@eoliitto.fi tai 050 453 4299

Vuoden 2022 Vanhempaininfojen antia

Syksyn 2022 Vanhempaininfot ”Olispa vanhemmat tienneet, että…” -webinaari ja siihen liittyvä Tietoa vanhemmille -paketti käsittelevät lapsen lukivaikeutta ja muita oppimisvaikeuksia näkökulmasta, joka auttaa vanhempia tukemaan lasta oppimisvaikeuksissa.

Webinaaritallenteet ovat katsottavissa tästä: Tietoa vanhemmille.

Yhteistyössä

Opintokeskus Sivis