Siirry sisältöön

#eläinoppimisentukena Villa Vuohenmaa on täynnä eläinelämyksiä

Eläin oppimisen tukena -sarjamme esittelee, millä tavoin eläin voi tukea oppimista eri elämänvaiheissa.

Lapsen harmiin tai ikäväitkuun voi auttaa koira tai kissa. Niillä on tärkeitä tehtäviä muun muassa lasten tunteiden säätelyssä. Hevosenhoito taas kehittää motorisia taitoja, kertoo monipuolisen Villa Vuohenmaan emäntä Viivi Varjonen.

Viivi Varjonen ja hevoset Line, Isla ja Aslak. Kuva Henna Junnila


Villa Vuohenmaan pientilan pihalla Varsinais-Suomen Laitilassa tallustelee moninainen joukko eläimiä. Tilalla on norjanvuonohevosia, shetlanninponeja, aasi, ankkoja, lampaita, vuohia, kissoja, marsuja, koiria sekä kanoja ja kukko.

Villa Vuohenmaan tilan emäntä Viivi Varjonen on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen ja perhepäivähoitaja sekä hevosavusteisen toiminnan ohjaaja. Hevoskokemusta hänellä on kolme vuosikymmentä, koiria hänellä on ollut parikymmentä vuotta. Tilan muut eläimet ovat tulleet hänen elämäänsä kymmenen viime vuoden aikana.

Elämyksiä monille erilaisille ryhmille

Villa Vuohenmaan pihapiirissä sijaitsevassa Viivin kodissa on ollut perhepäivähoitolapsia kolmisen vuotta.  Tilalla on käynyt vuosien ajan päiväkotiryhmiä tutustumassa eläimiin. Asiakkaita on tullut myös sosiaalihuollon piiristä sekä lastenkodista. Lisäksi Villa Vuohenmaa tarjoaa pienimuotoisesti elämyspalveluja, lasten kerhoja sekä leirejä.

”Haemme kaikessa toiminnassamme eettistä näkökulmaa eläinten kanssa touhuamiseen. Lisäksi panostamme kaveritaitojen harjoitteluun ja pohdimme niin omia tunnetilojamme kuin eläintenkin tunteita”, Viivi kertoo.

Motoriset taidot kehittyvät huomaamatta

Viivin perheessä on perhepäivähoidossa 1–5-vuotiaita lapsia.

”Huolehdimme lasten kanssa yhdessä tilan eläimistä päivittäin. Päivittäin toistuva eläintenhoito tuo rutiineja lasten päivään. Isommat lapset osallistuvat välillä muun muassa karsinan siivouksiin. Niiden pienimpien kanssa, jotka eivät vielä kävele, tutustumme eläimiin, seurailemme ja silittelemme niitä.”

Karkea- ja hienomotorisia taitoja harjoitellaan muun muassa hevosia harjaten ja varustaen.

”Hevosta harjatessa sekä satulaa ja suitsia laitettaessa tulee harjoiteltua monta erilaista hienomotorista liikettä aivan huomaamatta. Havaintomotoristen taitojen harjoittelua kertyy, kun lapsi joutuu havainnoimaan oman kehonsa toimintaa eläimen läheisyydessä”, Viivi sanoo.

Eläimet helpottavat tunnesäätelyä

Eläintenhoidon harjoittelu opettaa lapsille vastuuntuntoa sekä empatiakykyä. Eläinten läsnäolo myös helpottaa Viivin mukaan huomattavasti lasten tunnesäätelyä. Villa Vuohenmaan eläimet ovatkin olleet isona tukena lapsille muun muassa harmin tunteista selviämiselle.

”Usein jonkin harmin tai ikäväitkun keskellä vastassa oleva koira tai jalkoihin puskeva kissa auttaa tunteiden säätelyssä ja tuo monta ilon hetkeä.”

Eläimellä ei ole ennakkoluuloja

Viivi kertoo, että eläin ottaa ihmisen aina vastaan ilman ennakkoluuloja ja hyväksyy hänet juuri sellaisena kuin hän on. Muun muassa nepsy-lasten kanssa ympäristö on erityisen tärkeässä roolissa. Ilmapiirin on oltava hyväksyvä ja rauhallinen.

”Toki kaikkien asiakkaiden kanssa ympäristö on tärkeä. Mutta jos lapsella on esimerkiksi yliaktiivisuutta, pyrimme tarvittaessa rauhoittamaan ympäristön ärsykkeet minimiin. Esimerkiksi tallissa tai eläinten luona ei ole muita samaan aikaan, vain lapsi ja ohjaaja kahdestaan. Näin turvaamme lapselle parhaat mahdollisuudet keskittyä tehtäviin harjoitteisiin, toimintoihin ja halutun asian oppimiseen.”

Rehuannosten laskeminen on mielekäs harjoitus

Lapset itse hakeutuvat usein heitä eniten puhuttelevan eläimen läheisyyteen. Villa Vuohenmaan lukuisista eläimistä ankat ovat monien lasten suosiossa. Viivi arvelee sen johtuvan niiden ystävällisestä olemuksesta, tavasta liikkua ja ilmaista itseään. Ankat ovat mielenkiintoisia eläimiä.

”Ankkojen syöttäminen ja niiden uimahetkien seuraaminen ovat huippuhetkiä monille lapsille. Toisille taas parasta on hevosen kohtaaminen ja erityisesti se hetki, kun hevonen painaa pään omaan syliin. Näitä liikuttavia kohtaamisia seuratessani herkistyn itsekin.”

Myös eläinten ruokinta kiinnostaa lapsia. Esimerkiksi matematiikan harjoittelusta saa todella mielekästä, kun lasketaan lasten kanssa hevosten rehuannoksia.

Eväsretkelle satumetsään yksisarvisten kanssa

Samalla kun eläimet opettavat lapsia rauhoittumaan hetkeen, ne myös ruokkivat mielikuvitusta. Viivin mukaan mielikuvituksen kehittyminen on lapsille erittäin tärkeää. Sen avulla paranee muun muassa kyky ymmärtää syy- ja seuraussuhteita.

”Lapset leikkivät mielellään eläinaiheisia leikkejä. Leikit voidaan räätälöidä osaksi normaalia päivätoimintaa. Esimerkiksi välipalahetkestä saa aikaan mielikuvitusleikin. Mikäs sen hienompaa kuin vaikkapa lähteä eväsretkelle satumetsään oman yksisarvisen kanssa?”

Tulevaisuudessa myös lukukoiratoimintaa?

Villa Vuohenmaa ei ole vielä tarjonnut lukukoiratoimintaa, mutta tulevaisuudessa sekin on mahdollista.

”Olen kuullut, että lukukoira voi edistää oppimista ja tuoda uutta intoa harjoitteluun. Kyllähän sitä itsekin mielellään istuskelisi nurmikolla koiraa rapsutellen ja lukisi sille samalla ääneen kirjaa. Koira kun ei arvostele virheistä, eikä sen edessä tarvitse häpeillä epäonnistumista”, Viivi toteaa.

Teksti Maria Tuomialho
Kuva Henna Junnila