
Uusi oppimisen tuen malli kohentaisi oppilaiden yhdenvertaisuutta
Nykyinen perusopetusta, varhaiskasvatusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta koskeva kolmiportainen oppimisen tuki on korvautumassa uudella mallilla. Siihen kuuluvat ryhmämuotoinen tuki ja oppilaskohtainen tuki. Erilaisten oppijoiden liitto antoi asiasta lausuntonsa ja kiittää, että lakimuutoksen esityksen perusteluissa mainitaan luki- ja matemaattiset vaikeudet sekä niiden vaatima oppimisen tuki. Liitolla on hallituksen esitykseen kuitenkin myös useita muutosehdotuksia.
Hallituksen esitys oppimisen ja koulunkäynnin tuen kokonaisuudistuksesta on edennyt eduskuntaan. Erilaisten oppijoiden liitto pitää esitystä tarpeellisena ja antoi asiasta lausunnon eduskunnan sivistysvaliokunnalle. Edellisen kerran liitto antoi lausuntonsa jo viime kesäkuussa.
Parhaimmillaan hallituksen esityksen toteutuminen vähentäisi liiton mukaan oppimisvaikeuksia kokevien oppilaiden leimautumista ja lisäisi peruskoululaisten yhdenvertaisuutta.
”Oppimisen ja koulunkäynnin tuen riittämättömyys, toimimattomuus ja epätasaisuus ovat olleet jo vuosien ajan keskeisiä ongelmia perusopetuksessa. Tuen saaminen on vaihdellut kunnittain ja kouluittain ja riippunut jopa yksittäisen opettajan halusta ja osaamisesta järjestää tukea. Nykyisellään lain tarkoitus ei siis toteudu”, lausunnossa todetaan.
Uudistuksen päähuomion on liiton mukaan oltava siinä, että oppilaat saavat tarvitsemaansa tukea. Samalla kouluhenkilöstön tarpeetonta hallinnollista työtä on vähennettävä ja tukipäätökset määriteltävä riittävän selkeästi. Niiden toteutumista tulee myös valvoa.
Ryhmämuotoisen tuen ensisijaisuus saa kiitosta
Hallituksen esityksen suurin muutos nykyiseen on siinä, että kolmiportainen tukimalli poistuu ja painopistettä siirretään voimakkaasti ennaltaehkäisevän tukeen. Oppilaskohtaisiin tukitoimiin on oikeus, jos ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä.
”On erinomaista, että tuki toteutuisi ensisijaisesti osana jokapäiväistä luokkaopetusta ja ryhmämuotoisesti sekä siten, että siihen varataan etukäteen riittävät resurssit. Parhaimmillaan tämä vähentää oppilaiden kokemaa huonommuuden tunnetta ja leimautumista erityisoppilaiksi. Se myös mahdollistaa aiempaa paremmin oppilaiden keskinäisen tuen ja ymmärryksen lisääntymisen moninaisuudesta”, Erilaisten oppijoiden liitto toteaa lausunnossaan.
Ryhmäkohtaisia tukimuotoja olisivat tukiopetus, opetuskielen oppimisen tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä matalalla kynnyksellä ilman pedagogisia asiakirjoja, hallinnollisia päätöksiä ja muuta byrokratiaa. Nämä ovat Erilaisten oppijoiden liiton mielestä hyvä kokonaisuus oppimisen ja koulunkäynnin vaikeuksiin puuttumiseksi.
Tukitoimet määriteltävä tarkemmin
Erityisen ilahduttavaa hallituksen esityksessä on liiton mukaan se, että säännösten perusteluissa mainitaan luki- ja matemaattisten vaikeuksien aiheuttamat oppimisen ongelmat, niiden tunnistamisen tärkeys sekä niiden vaatima oppimisen tuki eli tukiopetus tai erityisopettajan antama opetus.
”On tärkeää, että toimenpiteet mahdollistavat pitkäkestoisen oppimisen tuen kullekin oppilaalle yksilöllisesti ja tarpeen mukaan”, liitto toteaa.
Lakiesityksen kirjaus tukitoimista on sen mukaan kuitenkin liian väljä. Arvioinnin toteuttamisen periaatteet ja prosessit tulee määrätä tarkasti ja velvoittavasti vähintään Opetushallituksen laatimissa opetussuunnitelman perusteissa.
”Lakiin tarvitaan myös tarkemmat säädökset, jotka velvoittavat koulutuksen järjestäjät määrittämään ennakoivan tuen tarkoituksen, tavoitteet, määrän, toteutustavat ja vaikutusten seurannan.
Pedagogisia asiakirjoja on yhtenäistettävä, ja niiden laatimiseen tulee antaa yksiselitteiset ohjeet sekä riittävästi koulutusta opettajille.”
Velvoite pyrkii takaamaan riittävät resurssit
Yhden opettajan opettamassa perusopetuksen ryhmässä saa esityksen mukaan olla enintään viisi oppilasta, jotka saavat erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetusta oppilaskohtaisena tukitoimena.
”Tämä on kannatettava esitys. Viiden oppilaan rajan tilapäinen ylittäminen on kuitenkin myös hyvä sallia, kun se on oppilaan ja ryhmän edun mukaista. Ylittämisen enimmäiskesto tulee kuitenkin kirjata lakiin, jotta sitä ei käytetä koulutoimessa säästökeinona”, Erilaisten oppijoiden liitto toteaa.
Liiton mukaan tärkeä on myös esityksen säädös, että opetuksen järjestäjän on jatkossa varattava yhteensä vähintään 0,122 tuntia viikossa oppilasta kohden ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin. Ilman lakiin kirjattua velvoitetta riittävä resursointi ei toteudu. Liitto muistuttaa myös, että erityisopettajan antama opetus on määriteltävä laissa selkeästi.
Erityisluokan tarpeeseen voi olla monta syytä
Monet erilaiset syyt voivat Erilaisten oppijoiden liiton lausunnon mukaan johtaa kiinteän ja turvallisen erityisluokan tarpeeseen.
”Erityisluokan tarve voi johtua esimerkiksi laaja-alaisista oppimisvaikeuksista akateemisissa aineissa, aistiyliherkkyyksistä tai tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymättömyydestä. Näille oppilaille ei riitä erityisopettajan antama erityisopetus pienryhmässä. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse erityisluokkamuotoista opetusta kaikissa oppiaineissa”, liitto muistuttaa.
Yhteistyö huoltajien kanssa säädettävä tarkemmin
Liitto pitää tärkeänä myös esityksen toteamusta lapsen edun ensisijaisuudesta sekä lapsen näkemyksen kuulemisesta ja huomioon ottamisesta tuen järjestämisessä ja toteuttamisessa. Yhteistyöstä huoltajan kanssa tulee kuitenkin säätää tarkemmin. Nyt esityksessä mainitaan yhteistyöstä vain oppilaskohtaisten tukitoimien suunnitelman laatimisessa.
”Huoltajien on tärkeää olla alusta lähtien aktiivisesti mukana lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuen suunnittelussa ja saada ohjausta lapsen oppimisen tukemiseen kotona. Mutta jos huoltajaan ei saada yhteyttä tai yhteistyö ei muusta syystä ole lapsen edun mukaista, se ei saa lykätä tai hankaloittaa tukitoimien aloittamista.”
Lue Erilaisten oppijoiden liiton koko lausunto täältä.
Kuva Pixabay