Siirry sisältöön

Alue- ja kuntavaaleissa voit vaikuttaa erilaisten oppijoiden arkeen

Erilaisten oppijoiden liitto muistuttaa alue- ja kuntavaalien alla, että ehdokkailla on monta mahdollisuutta parantaa oppimisvaikeuksia kokevien ihmisten asemaa ja arkea kunnissa ja hyvinvointialueilla. Liitto kannustaakin äänestäjiä selvittämään ehdokkailta vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen.

Etenkin oppimisvaikeuksien tunnistamisen sekä oppimisen tuen ja palvelujen saavutettavuuden kehittäminen ovat keskeisiä tavoitteita huhtikuun 13. päivän alue- ja kuntavaaleissa. Jokainen äänestäjä voi ottaa yhteyttä kunta- ja aluepäättäjäehdokkaisiin ja kysyä vaikkapa sähköpostitse tai vaalitilaisuudessa heidän kantaansa seuraaviin neljään kysymykseen:

1 Miten kuntavaaliehdokas aikoo varmistaa, että lasten uudistettuun oppimisen tukeen kunnalle kohdennettu lisäraha todella käytetään juuri siihen?

Tämä on tärkeä kysymys, koska esi- ja perusopetuksen oppimisen tuen uudistus tulee voimaan 1.8.2025 ja kunnat saavat kaikkiaan noin 80 miljoonaa euroa uudistuksen toteuttamiseen.

”Raha on tarkoitettu vain ja ainoastaan oppimisen tuen järjestämiseen uudella tavalla sekä sen varmistamiseen, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen viivytyksettä. Aiheellinen huoli kuitenkin on, käytetäänkö raha kunnissa oppimisen tukeen vai paikataanko sillä kunnan muuta rahoitusvajetta”, liiton toiminnanjohtaja Sarianna Reinikainen sanoo.

Uudet kuntapäättäjät vastaavat hänen mukaansa osaltaan siitä, että raha käytetään oppimisen tukeen.

”Se on olennaista siksi, että uudistuksella pyritään lisäämään tukea ja parantamaan sen oikea-aikaisuutta. Oikea-aikainen ja oikeanlainen oppimisen tuki vahvistaa lasten ja nuorten itsetuntoa, ehkäisee mielenterveyden ongelmia sekä takaa hyvät opiskeluvalmiudet toisen asteen opintoihin.”

2 Kuinka kuntavaaliehdokas edistää sitä, että kunnan työllisyyspalveluissa työnhakijan oppimisvaikeudet tunnistetaan ja hän saa tarvitsemansa tuen?

Kysymys on olennainen siksi, että työttömyyden hoidossa ei ole toistaiseksi ymmärretty aikuisten oppimisvaikeuksien suurta vaikutusta uuden osaamisen hankkimiseen ja työllistymiseen. Palvelut siirtyivät vuoden 2025 alussa kuntien vastuulle.

”Nyt kunnilla ja kuntapäättäjillä on mahdollisuus hoitaa tämä asia kuntoon. Näin saadaan kaikkien kuntalaisten osaamispotentiaali käyttöön ja alueen työllisyys kasvuun. TE-palveluissa ei ole riittävää osaamista eikä toimintakulttuuria työnhakijoiden oppimisvaikeuksien tunnistamiseen ja yksilöllisten oppimisen tapojen löytämiseen ja vahvistamiseen, ja tähän tarvitaan muutos”, Reinikainen toteaa.

3 Onko aluevaaliehdokas valmis aluepäättäjänä puolustamaan hyvinvointialueen toimivia ja helppokäyttöisiä digipalveluja sekä mahdollisuutta lähiasiointiin tarvittaessa?

Kysymys on keskeinen, koska nopea digitaalisuuden kehitys polarisoi tällä hetkellä väestöä. Suuri osa ihmisistä ei pysy muutoksessa mukana eikä pysty käyttämään arkea helpottavia eikä edes välttämättömiä digipalveluita. Hyvinvointialueiden palveluja kuitenkin digitalisoidaan parhaillaan laajasti.

”Digilaitteiden ja -palveluiden käyttäjinä tukea tarvitsevat vanhusten lisäksi esimerkiksi erilaisia oppimisvaikeuksia kokevat kaikenikäiset ihmiset. Monille heille digipalvelujen käyttö on todella vaikeaa”; Reinikainen toteaa.

Hyvinvointialueiden tulee hänen mukaansa edistää kaikkien asukkaiden aktiivisen kansalaisuuden edellytyksiä ja varmistaa siten palveluiden saavutettavuus.

”Tämä edellyttää digipalveluiden kehittämistä helppokäyttöisiksi sekä matalan kynnyksen digituen järjestämistä kaikille sitä tarvitseville.”

4 Miten aluevaaliehdokas pitää huolta siitä, että hyvinvointialueella lapset ja aikuiset pääsevät testauttamaan mahdolliset oppimisvaikeutensa?

Tulevat aluepäättäjät eivät voi sivuuttaa tätä kysymystä, sillä oppimisvaikeuksien testaaminen on terveydenhuollon vastuulla.

”Tällä hetkellä aikuiset eivät kuitenkaan pääse testeihin julkisten palveluiden kautta vaan joutuvat kääntymään yksityisten testaajien puoleen saadakseen selvyyden vaikeuksiensa syystä. Lasten ja nuorten oppimisvaikeuksien testaus on opetuksen- ja koulutuksenjärjestäjien vastuulla, mutta siitä huolimatta lastenkin testeihin pääsemisessä on suuria puutteita”, Reinikainen muistuttaa.

Jos oppimisvaikeuksien syytä ei tunnisteta, oikeanlaisen oppimisen tuen järjestäminen ei onnistu.

”Aikuisille vaikeuksien syyn selviäminen on usein käänteentekevä kokemus, joka vapauttaa haitallisista omaan oppimiskykyyn liittyvistä uskomuksista sekä mahdollistaa avun ja omien voimavarojen löytämisen.”

Alue- ja kuntavaalien aikataulu

2.–8.4.2025 ennakkoäänestys
13.4.2025 vaalipäivä
16.4.2025 tulokset vahvistetaan
1.6.2025 uudet alue- ja kunnanvaltuustot aloittavat työnsä