Siirry sisältöön

#etänäläsnä – luovuus lähti virtaamaan yksinollessa

Aada on harrastanut luovaa tanssia teini-iästä asti, omien sanojensa mukaan enemmän ja vähemmän. Hän on harrastanut tanssia eri kouluissa ja eri opettajien opetuksessa. Korona-ajan alussa keväällä 2020 Aada osallistui Fannetin Helsingissä järjestämälle luovan tanssi kurssille. Kurssi aloitettiin etäopetuksessa. Viimeiset kurssikerrat olivat läsnäolo-opetuksessa. Tanssiharrastuksessa luovuus lähti paremmin virtaamaan yksinollessa.

Aada kertoo, että etäkurssille on huomattavasti matalampi kynnys osallistua. Etäopetus tuntui alkuun tosi erilaiselta perinteiseen tanssiopetukseen nähden. Aada toteaa kuitenkin, että ”se oli siihen kurssin alkuun tosi hyvä”.

Kuva: Eskil Eräsaari ja Jenny Eräsaari

Rauhassa tutustumista uusiin ihmisiin

Etäkurssilla sai aluksi tutustua aiemmin vieraaseen opettajaan sekä muihin kurssilaisiin rauhassa. Aada koki rauhassa tutustumisen hyväksi asiaksi ja se oli hänen mielestään tosi kivaa. Luovassa tanssissa pitää pystyä hassuttelemaan ja ”antaa vaan mennä”. Se oli paljon helpompaa etänä. Luovuus lähti paljon paremmin virtaamaan kun oli yksin. Kun toisiin oli tutustuttu rauhassa etänä ja päässyt harrastamaan ryhmän kanssa etänä tanssiharjoituksia, oli paljon helpompi mennä saman ryhmän kanssa livenä tanssitunneille kurssin lopussa. 

Aivan eri flow 

Tanssitunnit pidettiin zoomin kautta etätuntien aikana. Opettaja antoi tehtäviä ja kertoi ohjeita kurssilaisille. Tämän jälkeen kamerat laitettiin pois päältä. Kameroiden ollessa pois päältä, ei kenellekään tullut tunnetta katsotuksi tulemisesta. Tanssiliikkeitä sai tehdä kotona  rauhassa muiden katseilta.  
 
Aada pääsi aivan eri Flow:hun  tanssiharjoituksissaan, kun ei kukaan ei katso, eikä tarvinnut miettiä esimerkiksi sitä, miltä näyttää.  Hän koki myös hyvänä sen, että etätunnilta voi poistua tarvittaessa niin sanotusti huomaamatta. Livenä jos paikanpäältä tarvitsee poistua, siitä tulee aina isompi numero, kun kaikki muun muassa katsoo. 
 
Haastateltava : Aada, luovan tanssi harrastaja 
Teksti: Maria Tuomialho, kokemusasiantuntija