Siirry sisältöön

Oppimisen olohuone avataan Oulussa

Oppimisen vaikeuksia kokevien aikuisten palvelut kohenevat kertaheitolla Oulun seudulla, kun Oulu saa maanantaina 29.4. Oppimisen olohuoneen. Palvelusta vastaa Oulun kaupunginkirjasto, ja hankkeen ohjausryhmässä ovat Erilaisten oppijoiden liiton ja Pohjoisen moninaisten oppijoiden edustajat.

Oulun Oppimisen olohuoneessa yli 18-vuotiaat aikuiset saavat tukea ja ohjausta arkeen, töihin ja opiskeluun sekä lukineuvontaa. Palvelu sopii esimerkiksi työnhakijoille, aikuisopiskelijoille tai opintoja suunnitteleville.

”Jos henkilö kaipaa tukea hitaan lukemisen tai kirjoittamisen vuoksi tai laskeminen on vaikeaa, meille voi tulla hakemaan apua. Yhtä lailla tarjolla on lukineuvontaa sekä tukea niille, joilla on hankaluuksia netissä asioimisessa tai uusien asioiden aloittamisessa”, kertoo hanketyöntekijä, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho.

Oppimisen olohuoneessa on myös mahdollisuus tutustua oppimisen ja keskittymisen apuvälineisiin sekä sovelluksiin, jotka helpottavat lukemista, kirjoittamista ja keskittymistä.

Ytimessä henkilökohtainen ohjaus

Oppimisen olohuone -toimintamalli kehitettiin Erilaisten oppijoiden liiton valtakunnallisessa hankkeessa 2020-luvun alussa. Sen tavoitteena oli lisätä opetuksen ja ohjauksen ammattilaisten osaamista heikot perustaidot ja/tai oppimisvalmiudet omaavien aikuisten tukemisessa ja ohjaamisessa.

Mallia on levitetty eri puolille maata. Tällä hetkellä Erilaisten oppijoiden liiton oppimisvalmentaja työskentelee Kuopion Oppimisen olohuoneessa työllisyyden palvelutori Navigaattorin yhteydessä ja palvelee kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaita.

”Olohuoneen toiminta perustuu konkreettiseen tekemiseen ja harjoitteluun. Niin Oulussa kuin Kuopiossakin olennaista on henkilökohtaisen ohjauksen tarjoaminen”, kertoo Erilaisten oppijoiden liiton verkostokoordinaattori Heli Turja.

Maksutonta palvelua ilman ajanvarausta

Oulun Oppimisen olohuonetta hallinnoi Oulun kaupunginkirjasto osana Ahaa! – kirjasto aikuisten lukutaidon tukena -hanketta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta. Oppimisen olohuoneessa työskentelee myös Pohjois-Pohjanmaan TE-palvelujen työkykykoordinaattori Teija Karisaari-Kittilä.

”Meille voit tulla ilman ajanvarausta, ja palvelut ovat maksuttomia”, Märsynaho korostaa.

Oppimisen olohuone on avoinna maanantaisin 29.4.2024–26.6.2024 kello 15–17 Pekurin yhteisötilassa osoitteessa Kauppakortteli Pekurin 3. kerros, Kauppurienkatu 10.

Lue lisää Oulun Oppimisen olohuoneesta:
Oppimisen olohuone Ouluun: Lukineuvontaa ja opiskeluohjausta Pekurin yhteisötilassa | Oulun kaupunki (ouka.fi)
Lue lisää Oppimisen olohuone -toiminnasta:
Toiminnan periaatteet – Erilaisten oppijoiden liitto ry (eoliitto.fi)