Siirry sisältöön

Apuvälinepakin kokoaminen

Jos työskentelet erilaisten ryhmien parissa, voisit hyötyä oppimisen apuvälinepakista, jonka voisit ottaa mukaasi lähtiessäsi pitämään ryhmää. Esimerkiksi joissakin seurakunnissa ja nuorisotiloissa sellainen jo on – olisiko teilläkin aika koota apuvälinepakki? Tai voisiko työpaikalla olla apuvälinepakki, josta työntekijät voisivat ottaa välineitä työntekonsa tueksi?

Vaikka monissa apuvälineitä myyvissä kaupoissa puhutaan lapsista, apuvälineet hyödyttävät yhtä hyvin nuoria ja aikuisiakin. Olisi hienoa, jos oppimisen apuvälineiden käytöstä tulisi yhtä tavallista kuin silmälasien käytöstä. Vie apuvälineitä eri tilanteisiin, kerro niistä ja rohkaise kokeilemaan, sillä tavalla asia muuttuu pikkuhiljaa tavalliseksi! Osan apuvälineistä voi askarrella itsekin. Esim. painoeläimen saa tavallisesta pehmolelusta, kun ratkoo sauman auki, laittaa jonkin painavan pussin (herneitä, riisiä tms.) sisään ja ompelee sauman kiinni. Pöytäsermin voisi leikata tukevasta pahvista ja päällystää sen mieleisellään kankaalla. Myös keskittymisen tueksi tarkoitettuja hypisteltäviä voi tehdä itse.


Jos kokoat työpaikallesi apuvälinepakkia, huomioi ainakin nämä:

Lisäksi hyödyllisiä voivat olla:

Voit etsiä apuvälineitä täältä:

www.mydyslexia.fi

Jos haluat ensin kokeilla apuvälineitä, voit lainata apuvälinereppua Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:stä: https://www.lukijose.fi/apuvalinereppu/.


Ole yhteydessä Oppimisen apuvälinekeskuksen asiantuntijoihin matalalla kynnyksellä, jos apuvälinehankinnat mietityttävät tai haluat opastusta apuvälineiden käyttöönottoon!

riikka.marttinen@eoliitto.fi

pasi.sarsama@eoliitto.fi